• Az Alpokban, hegyekben könnyen előfordulhat, hogy a hegy egyik felén süt a nap, a másikon meg esik az eső vagy több fokkal hidegebb van, a magasság különbségből adódó hőmérséklet csökkenésről nem is beszélve.Ezt kellemesebbé tudjuk tenni úgy, hogy rétegesen öltözködünk, így gyorsan, egyszerűen tudunk alkalmazkodni az adott hőmérsékletekhez. Érdemes egy pulóvert jól elérhető helyre pakolni, amire ha szükségünk van, gyorsan el tudjuk elérni, nem kell az egész holminkat átforgatni miatta.
  • A mai modern textil ruhák sokat segítenek nekünk abban, hogy kényelmesebbé, komfortosabbá tegyék számunkra a túrákat. Az ilyen ruhák 99%-ban már benne vannak a protektorok, aki ezekben nem bízik, az vásárolhat külön pl. protektoringet is a kabát alá. Általában ezek a textil „öltönyök” már membránosak (pl. Gore-Tex, SympaTex) és kivehető belőlük a thermobélés is.
    Aki inkább a bőrdzsekit/nadrágot részesíti előnyben és nem szeretne lemondani, a vízállóságról, thermobélésről, neki is van már megoldás. Forgalmaznak olyan bőr ruhát is, amiben megtalálhatóak ezek a rétegek.
  • Ezektől a membránoktól a ruhánk elvileg víz- és szélálló lesz, és mellette még lélegzik is, kiengedi testünk páráját de a víz cseppeket nem engedi be! Ennek ellenére javaslom mindenkinek, hogy egy esőruha legyen nála, biztos ami biztos alapon. Nem egy nagy összeg, és ha a membrános ruha még is beázna pl. a nyaknál, cipzárnál, akkor még mindig van mihez nyúlni. Nem ázunk bőrig, ezzel elrontva az egész napot, a megfázásról nem is beszélve!
  • A thermobéléssel ugyanazt érjük el, mintha felvennék egy két jó pulóvert, akár 10 fokba is kényelmesen motorozhatunk, egy szál pólóban a kabát alatt.
  • Csak olyan ruházattal, csizmával, kesztyűvel induljunk útnak amiben kényelmesen érezzük magunkat, nem lobog, nem tör sehol sem.
  • Motoros sál, kendő és vesevédő sem árt ha ott van nálunk
  • Szoktunk még ajánlani egy „alá öltözőt” a ruha alá, ami egy vékonyabb réteget képez. Ha melegben motorozunk, akkor ez fel tudja szívni az izzadságunkat, ettől a motoros kabátunk, nadrágunk nem tapad hozzá a bőrünkhöz. Kényelmesebb lesz tőle a ruha viselése, komfort érzetünk javulni fog. Természetesen ez hűvösebb időben is jó szolgálatot tesz.
  • Ami még nagyon fontos, hogy ne csak a testünk, hanem a kezünk és a lábunk is száraz maradjon. Érdemes olyan kesztyűt és csizmát használni, ami rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, a protektorok mellett természetesen. Ha ezek a testrészeink fáznak, akkor az egész testünk fázni fog! Egy vizes átázott ruhában sokkal hidegebbnek érezzük a környezet, mint amilyen valójában. Fázni nem túl jó dolog. Egy délelőtti elázás tönkre teheti az egész napunkat, vagy akár a több napos túránkat is.