5+1 kötelező motoros védőfelszerelés

A motoros védőfelszerelés célja, hogy biztosítsa a megfelelő biztonságot és kényelmet a vezetéshez. A kezdő motorosok sokszor esnek abba a hibába, hogy a felszerelés választásakor kizárólag annak megjelenésére koncentrálnak. Egy trendi motorosdzseki, jó áron, milyen jól mutat a farmeremmel, ma meg egy színben passzoló feltűnő sisak. Nagy hiba. A motoros ruházat legfőbb és elsődleges célja a védelem! Nem véletlenül készülnek ezek a ruhadarabok masszív, ellenálló anyagból! A jó felszerelés életet menthet. Rendszeresen ment is! Ezért a motoros dzseki, a bukósisak és társai kiválasztásakor erre a koncentráljunk! A minőségre és a funkcióra! A farmer pedig nem elég! A bejegyzésből kiderül, hogy mik a legfontosabb szempontok a motoros ruha, bukósisak, motoros csizma és a többi eszköz kiválasztásánál.

Milyen motoros dzsekit vegyek?

A motoros dzseki az egyik legsarkalatosabb pontja a motorosfelszerelések kérdésének! Ugyanis a motoros dzseki eredeti funkciójának túl divatcikk és szimbólum is! A motorozás életérzését jeleníti meg, és a divatiparban is szerepet játszik, hiszen a motorozáshoz kapcsolódó asszociációkra épít! Természetes dolog, hogy a motoros felszerelés kiválasztása során a megjelenésre is figyelünk, hiszen minden formában szeretnénk megélni azt, amit a motorozás jelent! A vagány dzseki, a bőr illata ugyanúgy hozzátartozik ehhez a létformához, mint a kerék súrlódása az aszfalton, és a felbőgő motor hangja!

Azonban az ég óvjon minket attól, hogy csak a divat és a külsőségek vezéreljenek minket a motoros dzseki kiválasztása során. Ugyanis mivel a védőfelszerelés fő funkciója – az általa közvetített, felerősített életérzés mellett persze- ugyanis a védelem az esetleges balesetek során. Ezért a jó motorosdzseki a megfelelő, CE jelzéssel ellátott protektorokkal kiegészülve a legsérülékenyebb részeken – váll, gerinc- védi a testünket. A hosszúujjú, masszív, mégis könnyű anyagból készült kabát persze a bőrünket is védi. Hiszen még egy kisebb esés során is szépen végig csúszhatunk az aszfalton. Emellett persze a jó motorosdzseki a menetszéllel szemben is véd, és még sok más praktikus elvárásunk van vele szemben. Ami megkülönbözteti az igazi motoros védőfelszerelést az egyszerű, motoros stílusúra szabott divatdzsekiktől, melyeket nyugodtan hordhatunk egy kellemes őszi esti séta során, vagy munkahelyre, de egy hosszabb motoros túra, de akár egy rövidebb kanyargás során semmilyen hasznát nem vesszük.

Milyen elvárásaink legyenek a motoros dzsekikkel szemben?

A megfelelő motorosdzseki kiválasztására rá kell szánni az időt. Ennek az az oka, hogy nagyon sok szempontnak meg kell felelnie. A védelem mellett kényelmi funkciókat is ki kell szolgálnia, mivel a vezetés során nagyon fontos a zavaró tényezők kiszűrése, amely zavarja a koncentrációnkat.

Fontos, hogy a motorozási szokásainkhoz igazodva válasszunk kabátot. Milyen hosszú utakra szoktunk járni, rövid kirándulások, hosszú túrák? Milyen évszakban szoktunk motorozni, milyen időjárási viszonyokhoz kell alkalmazkodnunk?

A motoros dzsekin semmiképpen sem fúj hat át a szél, hiszen a motorost semmi más nem védi meg a menetszéltől. Ellentmondásos elvárás, hogy az anyag mégis szellőzzön. Ne legyen melegünk, de ne is fázzunk benne. Erre nagyon jó eszköz a kivehető bélés.

A motoros kabát ne legyen túl szoros, mert zavarja a kényelmünket az utazás során. De az is számít, hogy a kabát úgy védjen a hidegtől és a menetszéltől, hogy közben nem túl nehéz, hiszen egy hosszú út során fárasztó a nehéz felszerelés viselése, miközben az útra, a vezetésre, a megfelelő súlypontra koncentrálunk.

Szín és mintázat szempontjából jó, ha feltűnő a kabát, hogy könnyebben látszódjunk a forgalomban, ez a biztonságunkat is garantálja.

Motoros dzseki

Milyen motoros kesztyűt vegyek?

A motoros kesztyű sok minden ellen véd. Hiszen ez a ruhadarab is több, mint divatkiegészítő (leszámítva az ujjatlant). Egyszerre kell megvédenie az időjárási viszontagságok, és a nagyobb sérülést okozó hatások ellen. Ezért aztán más kesztyűre van szükségünk egy forró nyári napon, vagy egy esős őszi motorozás során.

A motoros kesztyű megóv minket az ellenszél okozta kellemetlenségektől, melyek közé tartozhat akár az ízületi gyulladás is. Megóv a felcsapódó kövektől, de akár a forró kipufogótól is. Sőt, egy esetleges esés során a sérülésektől is megmenti a kezünket, a rajta lévő bőrt. Abba is gondoljunk bele, hogy egy hosszabb motorozás során mennyire fontos a kezünk kényelme, hogy koncentráltan, és megfelelő biztonsággal tudjuk tartani a motor kormányát.

A motoros kesztyű anyaga

A motoros kesztyű lehet hálós, ez nyárra ideális választás. Ahogy a vékony textil is, könnyű nyári túrák, városi kirándulás, mindennapi, rövidtávú közlekedés meleg, mérsékelt, száraz időben. Erre alkalmas a textil, illetve a hálós kialakítású kesztyű. A textil kesztyűk kényelmesek, szellősök, sokszor vízálló réteggel vannak bevonva. Ezért könnyebb utakhoz, meleg időben jó választás lehet a textil.

Ellenben a bőrkesztyű számít a legbiztonságosabb anyagú motoros kesztyűnek, hiszen csúszás közben sem szakad ki. Létezik hosszú ujjú bőrkesztyű, amely hosszú utakra alkalmas, míg a rövid bőrkesztyű a textilhez hasonlóan a városi motorozás, valamint kisebb utak során használható viselet.

A bőrkesztyűk között is létezik protektoros bőr is, amely a legbiztonságosabb, ezért hosszabb utakra, nehezebb körülmények közé, autópályás motorozás, versenypálya esetében ezt a verziót kell választanunk. Fontos azt is figyelnünk, hogy mennyi és milyen protektor, azaz védőelem van a kesztyűn. A puha szivacs, a dupla bőrréteg is fontosok, de a kemény protektorok nyújtják a leghatékonyabb védelmet.

Mindezek után nem lesz nehéz arra a következtetésre jutnunk, hogy több kesztyűre van szükségünk, hiszen az egyes motoros kesztyűkkel eltérő viszonyokhoz kell alkalmazkodnunk.

Motoros kesztyű

Milyen bukósisakot vegyek?

A bukósisak lehet nyitott és zárt, többféle anyagból állítják elő, és a bélés, valamint a külső héj anyagát és minőségét szoktuk figyelembe venni a vásárlás folyamán.

A zárt sisak esetében fontos az arcpárnák szoros illeszkedése. A sisak kiválasztása során a méret is számít, mert veszélyes és kényelmetlen, ha 10 foknál jobban el tud mozdulni a fejünkön. A bukósisak belső kialakítására is figyeljünk oda. A bélés legyen nedvszívó és Anti allergén, jól szellőző. Emellett legyen kényelmes a bélés kialakítása, elhelyezkedése, jól illeszkedjen a fejünkre, legyen kényelmes.

A bukósisak anyaga

A bukósisak lehet műanyag és lehet kompozit. A műanyag sisakok nehezebbek, kevésbé tartósak, mint kompozit társaik, általában három év alatt használódnak el, míg a kompozit bukósisakok 4-5 évet is kibírnak. Azonban a műanyag sisak ára kedvezőbb, és nagyobb magasságból ejtve ellenállóbbak.

Azonban baleset után, ahol a bukósisak betöltötte a szerepét, a baleset nagyságától függetlenül, és a sisak anyagától függetlenül le kell cserélni!

Motoros bukósisak

Milyen motoros nadrágot vegyek?

A motorosnadrágok esetében is választhatunk bőr nadrágot, amelynek a tulajdonságait és jellemzőit már ismerjük. A motoros nadrág is el van látva a fontosabb protektorokkal, de a biztonság kedvéért ezt az aspektust se hagyjuk figyelmen kívül. A motoros nadrágok esetében sok olyan típust kapni, amely hétköznapi, utcai nadrágra hasonlít, ezért bárhol megjelenhetünk benne. De léteznek olyan, túrákra szánt nadrágok is, amelyek vízállók és hőszigeteltek, ezek nem feltétlenül szellőznek megfelelően, tehát ezeket a típusokat inkább hosszabb utak, motoros túrák során javasolt hordanunk.

Motoros nadrág

Milyen motoros csizmát vegyek?

Lábunk, lábfejünk védelme nagyon fontos, hiszen egy baleset során a lábfej kisebb csontjai könnyen sérülnek, törnek. Ezért a megfelelő motoros bakancs vagy csizma szintén létfontosságú. Egy igazán felkészült motorosnak pedig a biztonság a legfontosabb. A motoros bakancsok és a csizmák is éppúgy beépített protektorokkal rendelkeznek, mint a többi védőfelszerelés. A csizma mellett talán az az érv áll a bakanccsal szemben, hogy nagyobb területen védi a lábat.

A motoros csizma anyaga?

A motoros csizma, bakancs lehet bőr és műbőr is. A bőr motoros csizmára igaz a megállapítás, amit a többi felszerelésnél is tettünk az anyagra: biztonságos, strapabíró, szakadásmentes. A motoros csizmákat azonban úgy gyártják, hogy jól szellőzzenek, akár nyáron is, ezért ettől a problémától nem feltétlenül kell tartanunk.

A csizmák talpa merev, és az orrész is. De beépített rugalmas betétek és egyéb, komfortnövelő kiegészítők szolgálják a kényelmes használatot. A motoros cipő vagy csizma, bármilyet is választunk, elengedhetetlen. Ugyanis nagyon könnyen és nagyon gyakran esik szerencsétlenül a láb, sokszor a motor alá. Ennek az az oka, hogy a lábbal próbálunk meg bizonyos mozdulatokat, illetve egyensúlyvesztést korrigálni. Ezért aztán a láb csontjainak védelme elengedhetetlen fontosságú, még egy kis robogó esetében is.

+1 milyen motoros utasbiztosítást kössek?

A motoros biztosítást akkor is érdemes megkötnünk, ha belföldi túrákra járunk. Ha a különböző szempontokat nézzük, a motorosok számára releváns, hogy a biztosítás tartalmazza az orvosi fedezetet is. Emellett figyeljünk a jogvédelmi biztosításra is, mert sok múlhat rajta, főleg külföldön.

Jó, ha a motoros utasbiztosításunk tartalmazza a poggyászbiztosítást, mert ekkor az értékeinket is kiemelten védjük. A motorosfelszerelések pedig drágák, ezért nem árt, ha tényleg mindenre kiterjed a biztosításunk. A poggyászbiztosítások pedig a felszerelés sérülését, eltűnését is tartalmazhatják. Ezért a biztosítás kiválasztása során jó, ha erre a kérdésre is tekintettel vagyunk

 
Motoros üdvözlettel

 

Pepe


Válogass túráink között >>