SCHUBERTH C3, vajon tényleg olyan jó?

SCHUBERTH C3, vajon tényleg olyan jó?

Lassan már 12 éve motorozom közúton és eddig mindig csak felnyitható bukósisakjaim voltam, valamiért a zárt bukókat nem szeretem, egyszerűen bezártság érzetem van bennük, a nyitottak meg túl huzatosak. Így maradt a filp-up, a felnyítható sisakok!

Életem első ilyen sisakja egy Shoei volt, aztán jött két Schuberth Concept, majd egy lépcső kimaradt családon belül és most váltottam a C3-ra. A sima Conceptekkel akkor nagyon meg voltam elégedve, egy idegesítő hibát kivéve, hogy a plexi belső feléről a gyári párásodás gátló bevonat már rövid használat után is elkezdett hámlani.

Na de hagyjuk a múltat, jöjjön a jelen….

Már télen elhatároztam, hogy nézek magamnak egy új sisakot és szépen jöttek is az esélyesek, Caberg, Shoei, Nolan és a végén a Schuberth. Próbák után éreztem, hogy fejemre csak egy jó, csak egy kényelmes ez pedig a C3. Nem olcsó, de legalább drága és ezüstben is van, ugyanis feketét többé soha. Érdemes segítséget kérni az eladóktól, hogy jó méretet választottunk-e, ha túl nagy az sem jó, ha túl kicsi az sem jó, mivel véresre dörzsöli a homlokunkat és még a fülünk is érdekes formát tud ilyenkor felvenni. Fontos a jó méretválasztás a biztonság szempontjából is, szóval ne döntsünk egyedül, kérjünk segítséget!
Külsőleg ez a sisak igazából nem vált ki belőlem túl sok érzelmi reakciót, a Caberg Sintesi sokkal jobban tetszik, még most is. Olyan németes, semmi sallang, semmi merész dolog, egyszerűen csak van de még is olyan jó ránézni. Valahogy leszedál, mint a sanax. A szokásos szellőzők itt is megtalálhatóak, a fejtetőn és az áll részen, amik szintén nyithatók, zárhatók, félig vagy egészen.

A fejbúbunknál lévő még gyorsan szét is szedhető, így ki lehet belőle pucolni a 90 km/h –val belepasszírozott bogártetemeket. Félelmetes hogy ez a művelet mennyit számít a szellőzés terén. Az áll része persze a ma már jól megszokott módon egy kézzel nyitható minden gond és nehézség nélkül. Nyitott állapotában is teljesen stabil marad, jól tartja magát. Maga a zár ami az állrészt becsukott állapotban a helyén tartja, bomba biztos, semmi kétségem nincs felőle hogy egy esetleges balesetnél teszi a dolgát, nem engedi felnyílni ezt a részt így megvédve arcunkat a “kellemetlenségektől”. Ha lecsukjuk stabilan, gondolkodás nélkül bekattan a helyére. Így már zárt sisakként élvezhetjük a Concept család legújabb tagját.

Lássuk a plexit….

Nagyon könnyen leszedhető és így a tisztítása is sokkal egyszerűbb, kényelmesebb. Lehajtott állapotában is két állása van, az egyik egy szellőztető, ahol is nincs teljesen lecsukva és a gumitömítések mellett jár a levegő de egyáltalán nem zavaróan persze. Ilyenkor nyáron aranyat ér! A másik pedig a teljesen zárt állapot, ekkor be kell pattannia egy kis fülnek (a plexi közepén) a helyére és teljesen hermetikusan zár. Alapvetően PinLock is jár hozzá, aminek eddig sosem ért ettem, hogy mi haszna. Aztán kipróbáltam és beleszerettem, mint ahogy gyerekként a Baywatch első pár percébe. Hiába Pamela tudja a legszebben felhajtani azt a fa valamit az őrbódéba a sorozat elején. Szakadó esőben sincs párja se pára, egyszerűen nincs semmi. Be lehet csukni teljesen a plexit, nem folyik be a víz és jé látok érzés keríti hatalmába az embert. Állítólag a tisztításánál vigyázni kell rá, könnyen karcolódik, de hát mi nem. Belső nap ellenzővel is rendelkezik a sisak (ahogy az eddigi C sorozat is), ami ismét egy jó találmány. Ha akarom leengedem egy mozdulattal (a sisak alján található csúszkával) ha akarom akkor felhúzom. sőt akár csak 1/20-ig is leengedhetem, szóval mindent tud. De ezt most már más sisakok is tudják mondjuk. 

Na menjünk tovább jöjjön a belső rész….

Ez a kedvencem, ugyanis van hely, a fülemnek. Mintha más mérnökgárda tervezte volna, mintha más bolygóról jöttek volna ezek az emberek. Végre van benne hely a fülemnek nem érzem hogy nyom, pedig formás füleim vannak és még nem is plasztikáztattam őket. Szóval nagyon baba, minőségi a cucc. Már amikor belenéz az ember látja hogy ez más kategória mint a többi, ha még meg is fogod (csak 18 év felett) akkor még jobb érzés keríti az ember hatalmába. Én személy szerint a BMW sisakjaihoz tudnám hasonlítani, kellemes az anyagválasztás, van anyagvastagság is és profi a kidolgozása. Természetesen kivehető és mosható a bélése is, ahogy a sisakok nagy részénél ezt már megszokhattuk. Ha a megfelelő méretet választottuk nem lesz gond a felvétellel, megy mint az ágyba…! Ha már benne vagyunk, akkor be is kell csatolni, ami igen egyszerű művelet és nekem nagyon tetszik. Kényelmesen gyorsan becsatolható a szíj és ugyanilyen könnyen ki is oldható. Egyszerű mint egy pofon. Bízva a mérnökökben, gondolom biztonságos is. Nálam a következő lépés, hogy jól megmozgatom a fejemen. Na ez meg sem nyikkan, nem nyüszög, nem nyikorog, hangtalan minden porcikája. Volt szerencsém már olyan sisakhoz (nem mondok nevet de N, mint nolan, betűvel kezdődik) amit egy kicsit megmozdítottam és rögtön nyüszített, nyikorgott, el sem tudom képzelni, hogy ez mit csinálna motoron ülve, amikor cibálja a szél. Én kitépném a hajam az tuti. Persze lehet, hogy ez csak arra az egy adott sisakra volt a jellemző. Lehet… A napszemüveg is jól, „olajozottan” működik, nem ér bele az orromba még teljesen leengedett állapotában sem. Ahogy már említettem, nagyon jó találmány!

Már a fejünkön van, pattanjunk motorra….

Én általában a városban mindig felnyitott álrésszel közlekedek, gyorsan hozzáteszem, hogy ez így nem szabályos és maga a gyár is tiltja. A cukorhoz hasonlóan ez sem egészséges. Nagyon jól viselkedik így is a C3, nem tépi le a fejemet, nem érzem, hogy belekapna a szél az állrészbe és hátra akarná húzni a fejem. Mondjuk ez a motorunk szélvédelmétől is függhet persze de a concept másként viselkedett, ugyanennél a motornál. Amint lehajtjuk az állrészt, minden más lesz, csend és nyugalom. Nem véletlenül ez a legcsendesebb nyitható sisak a piacon, decibel ide vagy oda, nagyon halk. Csendes, áramvonalas, feltűnés mentesen nem csinál semmit, csak úgy van a fejünkön, szinte már már észrevehetetlen. A régi Conceptbe az is zavart, hogy ha nyitva volt az állszellőző akkor durrogott a sisak, de ennek itt nyoma sincs. Én kívánni sem tudnék jobbat! A szellőzése nagyon jól működik, fényévekkel jobb mint az elődé. Érezhetően lép be a levegő a homlokunknál majd távozik a tarkónknál, ha ez még mindig kevés, a plexit szellőző módba tudjuk „vágni” és még jobb lesz a klíma. Az adatok szerint 100 km/h-nál percenként 7 liternyi friss levegő jut a sisakba, ha valaki ezt már lemérte akkor szóljon nekem is, kíváncsi vagyok hogy igaz-e. Ismét egy jó pont a mérnök Uraknak, na nem az adatok miatt, hanem az érzés miatt! Egyedül amit kicsit hiányolok – bár lehet hogy ez a motorom adottságai miatt nem érvényesül – hogy az áll szellőző hatását nem nagyon veszem észre. Szinte mindegy hogy nyitva vagy zárva vannak. Én egy 1150 GS Adventure-t használok, amin akkora plexi van mint egy hólapát, ezért elképzelhető hogy ez is befolyásolja a „levegő mozgását”. Hozzáteszem, hogy állva motorozásnál sem érzem annyira, bár a helyzet ilyenkor kicsit javul. A plexi abszolút nem torzít (amit el is várunk már alapból) és a PinLock sem zavar a kilátásban. Ahogy ezt már megszokhattunk itt is több lépcsőben lehet a plekot nyitni-zárni, persze a napszemüvegtől külön mozgatható. Így az még mindig lent hagyható akár nyitott állrésznél is! Mind a kettő bármilyen pozícióban stabil marad. becsukott állapotban azért az állunknak lehetne egy kicsivel több hely, ezt jó lenne orvosolni a C4-nél. Motoroztam már benne, napi 600 kilométereket is minden gond nélkül. Nem éreztem, hogy bárhol is nyomna, nem volt kellemetlen a viselése és a fülem is megúszta. Ebbe még Spok kapitány sem panaszkodna, egy komplett tér veszi körül hallószervünket. Esőben is nagyon jól vizsgázott, sehol sem jött be a víz, se a szellőzőknél, se a plexinél és valahogy olyan érzésem volt, hogy a vízcseppek is leperegnek róla.

Használtuk már, pucoljuk le….

Nagy sok fajta szer található a piacon, hogy leszedjük kedvenc rovartetemeinket a sisakról. Én még is azt ajánlom, hogy ezeket felejtsük el, legjobb a víz. Ha minden motorozás után le tudjuk mosni az a legjobb, nem száradnak rá a bogarak a plexire vagy a magára a sisakra. Ilyenkor mindig leszedem a plexit elviszem magammal zuhanyozni. Egy pillanat alatt oldalanként egy egy kis pöcök segítségével gond nélkül bárhol bármikor lekapható. Egy az hogy ne legyek egyedül, a másik meg az, hogy ázzanak le róla a tetemek szépen.  Ha ez meg volt, szépen kézzel, ujj beggyel és folyó vízzel végzek rajta egy utolsó mosást, majd hagyom megszáradni. Magát a sisakra pedig terítek egy lehetőleg meleg vizes ruhát, szintén felpuhítja az „áldozatokat” és utána 1 perces néma csend kíséretében letakarítom őket.

Körülbelül három-négy hónapja használom és eddig meg vagyok vele elégedve. A súlyát én abszolút nem érzem, elvileg 10%-al könnyebb mint a C2. A két fajta héjméretnek köszönhetően szerintem mindenki megtalálhatja magának a megfelelő méretet ( XS-XXXL).Nem egy olcsó sisak, de nem is egy vagy két évre veszi az ember. Arról nem is beszélve, hogy fejünk csak egy van, érdemes rá vigyázni, nem kapunk másikat, nem is vehetünk helyette másikat. Ha ez a C3 is kibír annyit mint az elődjei – kb. 5 évet – én azt mondom, hogy akkor megéri áldozni rá ennyit. Ezért a pénzért egy nagyon jó, minőségi, biztonságos, modern és talán a kategóriájának a legjobb sisakját kapjuk.
Érdemes figyelni az akciókat!

Itt van az új, a C3 Pro…