Sisakbeszélő beszerelése

A sisakbeszélő beszerelése, felszerelési módja a bukósisak típusától függ. Íme a technikai leírás, néhány ügyes trükkel, amely végig navigál minket a folyamaton. Hogy aztán ne legyen más dolgunk, csak élvezni a kényelmet, amelyet biztosít.

Szerencsére a sisakbeszélők beszerelése nem túl bonyolult, bár nyilvánvalóan megvannak a szabályai és a praktikái. Minél mobilabb egy sisakbeszélő, annál egyszerűbb helyzetben vagyunk. Hiszen a töltéshez a legtöbb készüléket ismét le kell szerelnünk, legalábbis a külső egységüket. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a sisakbeszélő könnyű mozgathatósága, egyszerű beszerelhetősége csak egy paramétere a megfelelő eszköz kiválasztásának. Tehát ha egy kicsit bonyolultabbnak is tűnik ez a feladat, sok más értékes tulajdonság mentén mérlegelve választottuk ki a számunkra tökéletes bukósisak kihangosítót (Interphone sisakbeszélő, Sena sisakbeszélő).

Hogyan válasszunk sisakbeszélőt a bukósisakhoz?

Logikusnak tűnhet, hogy a sisakbeszélőt az általunk szeretett és megszokott bukósisak tulajdonságaihoz igazodva válasszuk ki. Azonban a bukósisak kihangosítók gyártói nem az egyes bukósisak típusokhoz tervezték a sisakbeszélőket. Helyette úgy alakították ki őket, hogy bármilyen zárt, moduláris, vagy épp nyitott sisakra felszerelhetőek legyenek. Hiszen a számunkra tökéletes sisakbeszélőt sok egyéb paraméter figyelembevételével választjuk ki.

Például, hogy intercom sisakbeszélőről van-e szó, esetleg csak két ember közötti kommunikációt biztosít. A mérlegelés során alapvető kérdés, hogy csak az utasunkkal szeretnénk kommunikálni, vagy csoportos motorozáshoz van szükségünk az eszközre. Meghatározó lehet az a szempont, hogy mekkora csoporttal szoktunk utazni, és milyen távolságra szoktunk esni egymástól a többiekkel? Milyen hatótávolságú készülékre van szükségünk? Figyelembe kell venni a multitasking lehetőséget, a hang minőségét, a motorozás közbeni egyszerű kezelhetőséget, az üzemidőt, és például a kompatibilitást. Így aztán a bukósisak zárt vagy moduláris kialakítása mellékesnek minősül.

Ha mégis össze szeretnénk vetni ezeket a jellemzőket a választott sisakbeszélő tulajdonságaival, akkor talán a nyitott bukósisakkal kapcsolatban érdemes elgondolkodnunk néhány dolgon. A nyitott bukósisak hivatalosan nem is minősül megfelelő biztonsági felszerelésnek, ezért csak városi robogózáshoz javasolják. Így aztán nyilvánvalóan ilyen jellegű motorozáshoz nem szükséges a nagy hatótávolságú, csoportos túramotorozáshoz tervezett, komoly vezeték nélküli, intercom sisakbeszélőt vásárolnunk. Emellett a nyitott bukósisakok esetében a levegő áramlása befolyásolja a körülményeket, így ha ilyen sisakhoz vásárolunk sisakbeszélőt, bukósisak kihangosítót, akkor fokozottan ügyeljünk a kihangosító minőségére, a hangzásra.

A sisakbeszélő beszerelése

Most pedig lássuk, hogyan is szereljük be a sisakbeszélőt az egyes sisak típusokba?

Teljes arcos, zárt sisak esetén

A zárt sisakoknak azokat a sisakokat nevezzük, amelyek stabil állvédővel vannak ellátva. Tehát az állvédő egybe van építve a sisak egészével. Tehát nem felnyitható és mozgatható kiegészítője annak, hanem egybe van öntve a sisakkal. A zárt sisakok állvédőjében stabil arcpárnák találhatóak, hiszen a tarkót és a fej alsó részét is szűken körbe kell fogniuk a párnáknak, így támasztják ki a fejet egy esés, vagy egy ütközés során is.  Tehát az egybeöntött sisak egésze ki van párnázva. Ezek a sisakok a homloktól a tarkóig egyenletesen illeszkednek a fejhez. A helyes használat során az arcpárnák a pofacsont alatt helyezkednek el. Külső és belső kialakításuk is ergonomikus, és fontos feladatuk a fej stabil védelme. Emellett a beáramló ellenszéltől, sőt, akár külső ellenszél zajától is védenek.

A sisakbeszélő beszerelése szempontjából a zárt bukósisak állrészének van jelentősége.

Nézzük meg, hogyan építjük be a bukósisak kihangosítót ezekbe a sisakokba.

A sisakbeszélők három fő részből állnak. A központi egységből, a hangszórókból, és a mikrofonból.

A sisakbeszélő beszerelését érdemes a hangszórókkal kezdenünk, hiszen így könnyebb lesz később összefűzni a kábeleket. Ehhez érdemes eltávolítanunk a két arcpárnát, ha van rá lehetőségünk, hiszen vannak bukósisakok, ahol ez kivitelezhetetlen. Majd keressük meg a bukósisak belsejében a fülnek kialakított helyet. Ez egy külön mélyedés, mely tudatosan a füleknek van tervezve, Értelemszerűen itt kell elhelyeznünk a sisakbeszélő hangszóróját. A legtöbb sisakbeszélő esetében egyszerűen öntapadósak ezek a hangszórók.

Ellenőrizzük le, hogy a fülünk mennyire esik messze az annak kialakított helytől, hiszen ennek távolsága egyénenként és sisakbonként eltérő lehet. Ha nem esik túl messze ez a rész, és az ide beszerelt hangszóró a fülünktől, akkor érdemes kikapcsolnunk az automatikus hangerőszabályzást.

A következő lépés a kábelek befűzése. A kábeleket a bélés alatt vezetjük át. Ez azért szükséges, mert a bélés mögött vannak a legnagyobb biztonságban a kábelek, nehezebben sérülnek vagy gubancolódnak össze, és persze ez a megoldás számunkra is biztonságosabb és komfortosabb.

Ezután következik a mikrofon beszerelése. A zárt bukósisakok esetében a bukósisak állvédőjének belsejébe rögzítjük a mikrofont, az öntapadós kialakításnak köszönhetően ezt is csak fel kell tapasztanunk a megfelelő helyre.

Végül pedig a külső egység rögzítése következik. A Bluetooth-os egység kábeleit összekötjük a mikrofonnal és a hangszóróval, és kívül rögzítjük az egységet, pontosabban annak tartóját. Ezeknek az egységeknek jellemzően kicsi a méretük, hiszen a lehető legpraktikusabb módon kellett megtervezni őket. Persze vízhatlanok is, mivel ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Strapabíró készülékekről beszélünk.

A legtöbb sisakbeszélő csomagjában a külső egység tartójának rögzítéséhez is találhatunk ragasztót. Azonban, ha nem bízunk annak rögzítő képességében, akkor csavarhúzóval is felhelyezhetjük a külső egység tartóját. Ebben az esetben alulról kell rögzítenünk azt.  A legtöbb termék esetében a külső egység könnyen mozgatható, elég csak a tartóból kipattintanunk azt. Persze ez azon is múlik, hogy a gyártó mennyire találta meg a megoldást a biztonságos és stabil rögzítés és a könnyű, gyors használhatóság között.

Ha a külső egység felszerelésével is végeztünk, ellenőrizzük le, hogy azt összekapcsolatuk-e a hangszóróval és a mikrofonnal, dugjunk össze minden kábelt.  Ezután nincs más hátra, mint az eszköz működésének tesztelése, a helyes felszerelés ellenőrzése.

Moduláris bukósisak esetén

A moduláris bukósisakok alapvetően zárt bukósisaknak tűnnek, hiszen az állrészhez is csatlakozik állvédő. Ezeknek a sisakoknak az állrésze azonban felhajtható. Ez megkönnyíti a használatot, hiszen nem kell levennünk a sisakot ahhoz, hogy beszélgessünk, levegőzzünk. Ezek a bukósisakok azonban nem annyira masszívak és stabilak, mint a zárt sisakok.

A felhajtható állrész miatt máshogy kell beszerelnünk a mikrofont.

A moduláris bukósisakok esetében szintén a hangszóróval kezdjük a sisak kihangosító beszerelését. A zárt sisakoknál ismertetett módon megkeressük a fülnek kialakított helyet, és felragasztjuk, feltapasztjuk a kihangosítót. A kábeleket is hasonló módon, a sisak bélése mögött vezetjük el.

A mikrofon felszerelése a következő lépés. A moduláris, felhajtható állvédőjű bukósisakok esetében nem ragaszthatjuk fel a bukósisak állvédőjének belsejébe a mikrofont. Ennél a típusnál a kinyúló karos mikrofont kell kiválasztanunk a csomagból, és annak a rögzítésére lesz szükségünk. A sisak oldalához kell ragasztanunk, és úgy kell kialakítanunk, hogy a flexibilis kar segítségével az állunk elé hajthassuk a mikrofont, amikor használjuk. A mikrofon kábelét az állvédő alatti bélésben tudjuk elvezetni.

A külső egység rögzítése, valamint a kábelek összekapcsolása ismét a zárt bukósisakkal azonos módon történik. A vízálló külső egység tartóját csavarhúzóval, alulról rögzítjük, vagy pedig felragasztjuk.

Nyitott bukósisak esetén

A nyitott bukósisak az a fajta sisak, amelynek teljes mértékben hiányzik az állvédő része. Ezek a bukósisakok csak a koponyának és a füleknek nyújtanak védelmet. Ezen kívül a menteszél elől védheti valamennyire az arcot a plexiből készült szemvédővel felszerelt változat, hiszen még ebben az esetben is szabadon van hagyva az állunk. Ebből kifolyólag a fej stabil védelme is elmarad, hiszen nincsen erre alkalmas kitámasztásunk. Éppen ezért a nyitott bukósisakot alacsony sebességű, rövidtávú robogós utazásokra javasolják.

Persze ez nem zárja ki azt, hogy szükségünk legyen sisakbeszélőre. Hiszen ilyen esetben is kényelmes lehet például a sisakbeszélő használata, például telefonálás közben.

A sisakbeszélőt ugyanúgy helyezzük fel nyitott bukósisakra, mint a modulárisra.

Először a kihangosító kerül rögzítésre, a hozzá tartozó kábelek bélés alatti elvezetésével. Az utolsó műveket pedig a külső egység tartójának precíz rögzítése. Tehát az első bekezdésben, a zárt sisak esetében leírt lépéseket követjük.

A hangszóró és a külső egység rögzítése közötti lépés itt is a mikrofon felszerelése. A nyitott bukósisak esetében ismét a kihajtható, flexibilis karral rendelkező típusra lesz szükségünk. Ennek rögzítését szintén úgy kell megoldanunk, hogy a kis kart funkcionálisan tudjuk használni.

Motoros üdvözlettel
motorozzvelunk csapata