Hószán, motorosszán túrák

Köszönjük szépen, hogy 2020-ban (is) velünk hószánoztatok!

Itt találjátok az érdeklődési lehetőséget a bihari motorosszán túránkkal kapcsolatban!

Motorosszán, hószán túrák

Ki ne vágyna egy kis barangolásra a vad Kárpátokban? Mindenütt hó, fenyőfák és sziklák, és az érintetlen vadon. A szemünk belefeledkezik a látványba, a felfoghatatlanul üde levegő illata még így, ebben a hidegben is eufórikus. Egy másik világban, messze a gondoktól, az emberektől és a várostól. Messze az autók dudái, a tömeg, a kicsinyes gondok.  A természet feltárulkozó csodája, legbensőbb szépsége. Mi lehet még ennél is jobb?

Amikor a békés barangolást felváltja a száguldás, amikor ennek a csodálatos helynek a felfedezését egy kis adrenalinnal kombináljuk!  Az érzés, amikor a száguldó motorosszán talpának éle megtöri a szűz havat, az érintetlen tájnak csak mi vagyunk a szereplői, és a természet a maga nyers és valós szépségével. A vándor, aki csak egy pillanatra zavarja meg a természet elemi nyugalmát, hiszen rögtön tovább száguld. A bokor ága még rezeg egy kicsit, aztán újra béke költözik a tájra.

Száguldás Közép-Európa egyik legnagyobb és legvadregényesebb hegységében. A motor dolgozik, az adrenalinszintünk az egekben, miközben meghódítjuk az izgalmasabbnál izgalmasabb domboldalakat és hágókat! De ez az út nem csak a meredek szakaszokon izgalmas. A száguldás örömét ötvözzük az elképesztő panorámával, így hozva létre a lehető legfantasztikusabb terepet egy igazán extrém és sportos kikapcsolódáshoz, a motorosszánozáshoz

Kinek való a motorosszán túra?

Azoknak az adrenalin lovagoknak, akiknek mindene a száguldás, egy ismeretlen és izgalmas terep meghódítása. Akik folyamatosan keresik a kalandot, és ha tehetik, akkor a természetben találják meg az újabb és újabb kihívásokat. A hószán túra azoknak is való, akik ezeknek a tájaknak a szerelmesei. Akik szeretnék a lehető legváltozatosabb módon megközelíteni, megismerni Erdély vadregényes tájait. Akik többnapos gyalogtúrák helyett egy-egy nap alatt akarják bejárni, megélni, beszippantani ezeket a helyeket, akik 80-90 km-es távokat szeretnének nagy sebességgel bejárni, és így (is) megélni Erdélyt, a Havasokat, vagy a Bihar-hegységet. A hegyeket, lankákat, a táj változatosságát és szépségét. Kinek való még a túra? Azoknak, akik valami újra vágynak, izgalmasra, extrémre, mégis eredendően ősire, a természetre.

És végül azoknak, akik életre szóló élményeket keresnek.

A helyszínről

A motorosszános kiruccanás Erdély legszebb hegyeibe tervezett izgalmas és kalandos út. A túra a vad Kárpátok szerelmesei számára maga a tökély. Izgalom, kaland és Erdély.

Jelenleg két konkrét helyszínen szervezett túrára számíthatnak azok, akik ezt az izgalmas kikapcsolódást választják.

A Bihar-hegység hószán túra

Az egyik túra a Bihar-hegység lélegzetelállító tájain vezet végig. Itt található a Szigethegység legmagasabb pontja, a Nagy-Bihar, mely 1849 méreteres csúcs. A Bihar-hegység fő gerince innen vezet végig a Vlegyászáig, mely a második legmagasabb pontja a hegységnek. Képzeljük csak el, hogy ennek a csodálatos hegygerincnek a vonalát, mely monstrumként magasodik fölöttünk, miközben a motorosszánnal átszeljük az érintetlen havas tájon. Persze nem csak lentről láthatjuk majd a hegyeket…

A Bihar-hegység tájegységeit nem csak ezek a hegyvonulatok határozzák meg, hanem a folyóknak és patakoknak, azok vízgyűjtő területeinek is komoly szerepe van ebben.

A Bihar-hegység fontosabb, ismertebb részei például a Vlegyásza tömb és a Bihari csúcs mellett a Pádis-fennsík, mely a hegység déli részén terül el, 1300 méter magasan. A Csodavár három tömbből álló dolina, ahol az egyik tömbben egy 73 m magas barlangnyílás található. A Bihari-hegység ismert része még a Szamos-bazár, mely a Meleg-Szamos forrásvidéke, és a Pádis-fennsík egyik leglátványosabb része. A bazár elnevezés az egymás után következő sok szép karsztjelenségre utal.

A Bihar-hegység egyébként nagyon népszerű célpont Erdélyben, sokan szeretnek itt túrázni, elmélyülni a táj szépségében, a sokszínű természeti képződmények által teremtett művészi alkotásokban, mely egyedi és utánozhatatlan csoda. A fennsík lankái mesebeli tájat alkotnak, az ember olykor egy elvarázsolt helyen érzi magát, mikor itt jár. A környék híres ózongazdag, jó levegőjéről is, de a mellette a változatos táj, a csend és a nyugalom az, melyek biztosítják a Bihari-hegység ellenállhatatlan vonzását.

Ez a lélegzetelállító környezet tehát a biztosítéka, hogy a túra életre szóló élménnyé váljon, mikor feltörünk a 1849 m magas hegyre, majd tovaszáguldunk a lankákon, fennsíkokon.

A Hargita motorosszán túra

Másik helyszínünk minden magyar ember szíve csücske, Székelyföld. A Hargitai havasok, a Nagy-küküllő. Romlatlan táj, magasba törő bércek.

A hószán túra Erdély szívétől, Székelyudvarhelytől 26 km-re, a Nagyküküllő mentén halad, melynek, célja az ivói tanyavilág elérése, mert majd itt, 900 méter magasan, ezen a csodálatos fennsíkon szeretnénk majd, hószánozni.

A Madarasi Hargita árnyékában található Ivó-völgy adottságai kiválóak arra, hogy kiélvezhessük a hószán nyújtotta lehetőségeket, hiszen a kellemes lankák igazi élménnyel ajándékoznak meg minket. Az ivó tanyavilág az egykori félszilajon tartott állatok nyári szálláshelye volt, majd végül állandó otthonná, tanyavilággá nőtte ki magát.

A fölötte tornyosuló Madarasi Hargita a Hargita-hegység és Székelyföld legmagasabb hegycsúcsa, mely egy egykori rétegvulkáni kráter peremének maradványa. A csúcs a Hargita hegyvonulatának a legmagasabb pontja, melyet a székelyek “Szent hegyének” is mondanak.

A program

A túrák programja általában hasonló szokott lenni. A négynapos túrák első estéjén a szálláson találkozik a csapat. Közös vacsora, ismerkedés szokott ilyenkor kezdődni. A vacsora kísérője a gasztronómia és a székely kultúra szerelmesei számára már minden bizonnyal ismerős, elmaradhatatlan áfonya pálinka kóstolás. Hiszen nem lehet úgy Erdélybe látogatni, hogy legalább egy alkalommal ne igyunk bele ebbe a varázslatos nedűbe. A hideget ugyanis el kell űzni.

Persze mindent csak módjával, hiszen a második napon már kemény munka vár ránk! A jóleső, igazi helyi reggeli után már lassan, de biztosan elkezdődik az igazi kaland.

10 óra körülre össze kell állnia a csapatnak, hiszen egy kis motoros szán oktatás következik. A kezdőknek sem kell aggódniuk, mindent alaposan elmagyarázunk, minden kérdésre válaszolunk, és a képzett túravezetők is odafigyelnek menetközben is a csoport minden egyes tagjára. Fontos hangsúlyoznunk, hogy tényleg, mindennemű hószánnal való tapasztalat nélkül is nyugodtan lehet jelentkezni hozzánk! Azonban az oktatáson figyelni kell, hiszen a magabiztosság és a hószán felkészült használata a garanciája az élvezetes és biztonságos motorosszán túrának.

Miután túl vagyunk a reggelin és az oktatáson is, már semmi akadálya nem lesz annak, hogy nekivágjunk a hegyeknek, havasoknak! Az első teljes napon természetesen egész nap hószánozunk. A hószán túra hargitai programján napi 50-70 km, míg a Bihar hegységben vezetett túra alkalmával, ha a csapat ritmusa és igénye úgy diktálja, akár 80-100 km-t is megtehetünk, keresztül szelve a gyönyörű, havas tájat. Persze igény szerinti pihenőkkel, étkezésekkel, kellemes ebéddel, hiszen az energiánkkal helyesen kell gazdálkodni, még akkor is, ha könnyű belefeledkezni ebbe a csodálatos kalandba.

Mindkét túra alkalmával cél, hogy sötétedés előtt vissza érjünk a szállásra. A hargitai hószántúra alkalmával este egy kellemes vacsora, igény szerint ismét egy kis áfonyapálinka várja a túrázókat, másnap pedig reggeltől sötétedésig egész nap ismét hószánozás vár ránk, csak ezalkalommal egy másik útvonalon.

Hazaérkezés után pihenés, vacsora és szórakozás, másnap pedig a szomorú búcsúzás várja ennek a túrának a résztvevőit. A bihari túra programja szerint azonban a következő napon, majdnem egész nap tartó hószánozás után következik a hazaindulás. Azonban, hogy ennek a túrának a résztvevői kapjanak egy kis plusz élményt a távolság miatt csonkábbra sikerült kirándulás miatt, lehetőséget kapnak a második estén egy kis éjszakai hószán túrára. Felejthetetlen élmény lesz.

Motorosszán, hószán túra árak

Hogy mit tartalmaz, és mennyibe kerül egy hószán túra Románia, Erdély legszebb pontjain?

Amit biztosítani tudunk, az egy tapasztalt, helyi túravezető, aki mindenre odafigyel, ismeri a környéket, és természetesen a motorosszánok használatával kapcsolatban is számítani lehet rá. Neki köszönhetően kapnak a résztvevők egy kis oktatást, amely szintén az ár része. Emellett a túra csomagára tartalmazza a motorosszán bérleti díját és persze elegendő üzemanyagot is, mellyel egy többnapos hószán túrát is végig lehet csinálni ezekkel a karbantartott, biztonságos járművekkel. Emellett persze a felszerelést, sisak és védőfelszerelés formájában, valamint az utasbiztosítást. Az árban természetesen benne van a szállás, mely a hószán túra Hargitán szervezett programjában 3 éjszaka, három reggelivel és három vacsorával.

A Bihar-hegységben szervezett motorosszán túra alkalmával három napra, de csak két éjszakára tartalmaz szállást az ár, persze felárért lehet még tovább maradni.

Túráinkhoz plusz szolgálatát lehet a lézerharc, illetve a síkabát, sínadrág, hótaposó és hókesztyű bérlése.

Amit nem tartalmaz az ár és a szervezés, az a helyszín megközelítése, mindkét túra esetében egyénileg kell megoldani a jelentkezőknek.

Bihari motorosszán túra érdeklődés

"*" indicates required fields